Harmonieorkest

Het harmonieorkest is het oudste onderdeel van de vereniging. Naast de bekende straatoptredens zoals carnaval, braderie en communie geeft het orkest ook regelmatig leuke concerten met een gevarieerd programma.

Harmonieorkest

Oorspronkelijk bestond de harmonie slechts uit het harmonieorkest. Dit orkest bracht vroeger behalve alleen maar muziek, ook toneel. Het was vroeger gebruikelijk dat de leden van de harmonie een toneelstuk speelde en dat de harmonie tussen de bedrijven door de tijd opvulde. Naast al deze optredens ging de harmonie ook op concours. In september 1981 promoveerde zij naar de afdeling Uitmuntendheid. In oktober 1982 promoveerde zij in Kerkrade naar de Ere-afdeling. Op 16 januari 1993 werd zij tweede bij de landskampioenschappen te Venlo. Uiteindelijk werd op het laatste concours op 24 oktober 1998 in Venlo de promotie naar de Superieure afdeling behaald.

Nieuwe muziek

Na 1998 heeft het harmonieorkest een omslag gemaakt in het repertoire. De zware harmonie muziek die noodzakelijk is voor de concoursen bleek niet geschikt om het publiek te vermaken. De teruglopende bezoekersaantallen tijdens concerten hebben daardoor de muziekcommissie doen besluiten om het repertoire aan te passen aan de wensen van het publiek. Dit houdt in dat de concerten van het harmonieorkest tegenwoordig bestaan uit uitdagende, swingende muziek met entertainment én natuurlijk een aantal uitdagende stukken voor de muzikanten. Een extra toevoeging, zoals een zanger, een doedelzak of een basgitarist is tegenwoordig ook heel normaal bij ons orkest! En het blijkt te werken. De themaconcerten die de harmonie momenteel neerzet zijn altijd druk bezocht!

Het harmonieorkest staat onder leiding van dirigent Ramon Kusters

Historie

Als oprichtingsdatum is voor de vereniging aangehouden het jaar 1866, omdat in dat jaar haar eerste optreden plaatsvond, nl. op het festival in Amstenrade. Na schutterij HH. Marcellinus en Petrus is St. Cecilia de oudste vereniging van Geleen. In 1865 wist Pierre Baggen 17 dorpsgenoten bij elkaar te trommelen met tuba, trombone, piston, bugel, trompet en bombardon.

De eerste dirigent was G. Reubsaet. De vereniging was toen bekend als 'Fanfare Sint Cecilia '. Later werd zij officieel 'Harmonie Sint Cecilia', nog voordat in Geleen de eerste fiets verscheen. In die tijd had de vereniging ook een onderafdeling 'toneel', waarmee zij de mensen een uitbundig vermaak bezorgde.

Een enorme steun destijds was Sjang Baggen, welke -toen hij in 1958 op 98-jarige leeftijd overleed- 85 jaar lid van de harmonie was. Van 1889 tot 1919 was hij directeur van de harmonie en werd toen ere-voorzitter.

Een ander bekend figuur in het leven van de harmonie was G.J. Willems -60 jaar lid van de harmonie- waarvan 54 jaar als bestuurslid, 40 jaar als penningmeester en 25 jaar als secretaris/penningmeester.

De vereniging is gehuisvest in het Hubertushuis, Jan Willenstraat 1, Geleen, dat in 1901 de destijds tweede voorzitter Mat Peussens en zijn zuster Machtildis hebben laten bouwen.

Lid worden?

Het harmonieorkest is altijd op zoek naar leden. Als je nog geen ervaring hebt kun je een instrument leren spelen via de vereniging. Wil je lid worden, kom dan kijken op vrijdag tussen 20.00 en 22.00 uur in het Hubertushuis!