In de spotlight: Shirley Verhagen

Al ruim vier jaar is Shirley Verhagen de instructrice van de majoretten, maar haar betrokkenheid bij de harmonie gaat veel verder terug. “Ik ben zelf als klein majoretje begonnen toen ik negen jaar oud was. Mijn zus was lid van de majoretten en zo ben ik er ingerold.” Shirley heeft echter niet alleen als lid bij de majoretten gezeten, daarnaast actief als begeleidster van de majorette en ook voor korte duur als bestuurslid een bijdrage geleverd. “Toen mijn dochter bij de majoretten ging, was ik toch bijna altijd aanwezig, dus toen ben ik zelf ook weer mee gaan doen.”

Hoewel ze nu instructrice is, was dat nooit haar ambitie. “Er kwam een moment dat er geen instructrice meer was. Toen stond ik voor een keuze: of de majoretten stoppen, of ik neem het over. Mijn majorette hart was te groot om iets wat al zoveel jaar bestond, zo te laten eindigen. Ook al had ik nooit de ambitie om instructrice te worden, en eerlijk gezegd dacht ik dat ik het niet zou kunnen, blijkt uiteindelijk dat we soms meer kunnen dan we denken.” En dat blijkt. Onder haar leiding hebben de majoretten indrukwekkende shows gemaakt voor concoursen en meerdere prijzen gewonnen. Ook in 2025 zullen ze weer deelnemen aan een concours en daar een prachtige show neerzetten.

Een bijzonder hoogtepunt voor de groep was de film Blin Fiducie, waarin de majoretten meespeelden. De film vertelt het verhaal van een meisje dat haar blinde moeder ervan moet overtuigen dat zij, net als haar moeder vroeger, op hoog niveau majorette is. Via Facebook kwam de productie bij de majoretten van Geleen terecht. “In de film wilden ze het ouderwetse majoretten laten zien. Ik heb ze toen een aantal stukken laten zien, en daaruit hebben ze er eentje gekozen die de meiden uitvoeren in de film.” Ondanks dat de draaidagen intensief waren, met vroege ochtenden en late avonden op een warme zomerdag, kijkt Shirley er met trots op terug. “Dit maak je maar één keer mee. Wanneer kom je nu in een film?”

Voor Shirley draait het echter niet alleen om prestaties, maar vooral om verbinding. “We zijn als een familie. Ja, we werken hard en we willen mooie shows maken, maar de sfeer en gezelligheid zijn net zo belangrijk.” Dat is ook te zien bij de meiden. “Bij veel meiden zie je dat ze vriendinnen zijn geworden door de majoretten.”

De majoretten zijn door de jaren heen wel veranderd. “Vroeger was het allemaal veel strakker en statischer. Alles moest perfect zijn. Als nu les gegeven zou worden in de vorm zoals het vroeger was, dan hadden we nu geen leden meer. Nu is er meer balans tussen gezelligheid, gecombineerd met hard werken en dat spreekt de jeugd enorm aan.” Dat enthousiasme is terug te zien in de lessen. De meiden nemen soms vriendinnen mee, die vaak net zo enthousiast raken over het majoretten. “Ze doen iets unieks en iets wat niet iedereen kan!” Het enthousiasme van de meiden werkt ook aanstekelijk op Shirley zelf. “Als ik op dinsdagavond in de zaal aankom en ik zie die stralende oogjes van de mini’s, dan weet ik het: dit is waar ik het voor doe!”

Hoewel Shirley al jarenlang betrokken is bij de majoretten, kijkt ze ook vooruit. “Ik hoop dat er straks jonge dames zijn die het stokje van mij willen overnemen. Vernieuwing is belangrijk, en ik weet zeker dat de nieuwe generatie weer mooie dingen kan brengen!”

Gerelateerd nieuws