Succesvol PiMM-project van Harmonie St. Cecilia 1866 feestelijk afgerond

Tekst: Emma Stijnen en Maritte Willems

Op zondag 29 september hebben de kinderen van het PiMM-orkest van Harmonie St. Cecilia 1866 Oud-Geleen zich van hun beste kant laten zien tijdens een feestelijk afsluitingsconcert. De nieuwe muzikantjes hebben aan de zaal in het Hubertushuis gevuld met familie en vrienden, laten horen wat ze in korte tijd samen geleerd hebben. Het PiMM project, wat staat voor ‘Plezier in Muziek Maken’, heeft haar doel bereikt: kinderen introduceren aan samen muziek maken en daarbij vooral veel plezier beleven!

In april van dit jaar ging het PiMM project van start, dat zich richtte op kinderen vanaf 8 jaar zonder enige muzikale ervaring. De 21 enthousiaste deelnemers van het orkest bestaande uit klarinetten, trompetten en slagwerk, konden zelf kiezen welk instrument ze de komende tijd wilde leren bespelen. Naast dat de leerlingen hun eigen instrument beter leerden te spelen, leerden ze iedere week op de repetitie ook om met meerdere mensen en instrumenten samen muziek te maken. Deze repetities stonden onder leiding van Julia de Leuw, dirigente van het jeugdorkest van Harmonie St. Cecilia 1866. Daarnaast werden de kinderen gekoppeld aan een aantal leden van het harmonieorkest die zich vrijwillig wekenlang hebben ingezet om iedere repetitie samen de muziek door te nemen. Een lid wat al geruime jaren bij de harmonie zit, vindt het erg belangrijk dat het plezier in muziek maken wordt over gedragen aan de nieuwe generatie. En eens zo leuk dat ze daar zelf aan kon bijdragen! Ervaren muzikanten die de noten en ritmes meespelen en extra begeleiding bij het lezen van de bladmuziek, zorgden voor leerzame en fijne repetities. De kinderen namen hun instrumenten ook mee naar huis, waardoor ze thuis verder konden oefenen. Ze konden de bekende liedjes meespelen met Youtube-video’s, waardoor ze op een simpele en toegankelijke manier snel vooruitgang boekten. 

De jaarlijkse voorspeelmiddag van de harmonie stond dit jaar in het teken van het PiMM-orkest. Op die middag staan jonge leerlingen centraal die willen laten horen wat ze het afgelopen jaar hebben geleerd op hun muziekinstrument, of zoals de majoretten met beweging op muziek. Het PiMM-orkest had eerder al een voorproefje gegeven van hun kunsten samen met het jeugdorkest tijdens het afgelopen zomerconcert van de harmonie. Maar nu speelden ze een aantal liedjes als voorwaardig orkest. De middag werd afgesloten met het bekende vrolijke nummer ‘Europapa’, waarbij er flink gehakt en gesprongen werd. Na het spelen kreeg het PiMM-orkest een welverdiend applaus van het publiek, wat voor een glimlach op de gezichten van de kinderen zorgde. Volgens dirigente Julia mochten de ouders erg trots zijn op hun kinderen na dit geslaagde optreden! 

Het PiMM project is hierbij afgesloten, maar met een mooi resultaat. Maar liefst acht enthousiaste kinderen zijn lid geworden van de harmonie. Zij zullen nu beginnen met muzieklessen volgen en over een tijdje instromen in het jeugdorkest of drumband. Daarnaast hebben hopelijk alle deelnemende kinderen een fijne ervaring opgedaan met het samen maken van muziek. Het succes van het project biedt zeker perspectief voor de toekomst, en onderstreept het bruisende en moderne karakter van deze vereniging! 

Gerelateerd nieuws